Ethereum

Ethereum bekroonde Bitcoin in dagelijkse netwerkkosten gedurende het weekend

July 14, 2020

De dagelijkse Ethereum-netwerkkosten zijn hoger dan die van het Bitcoin-netwerk en de kloof groeit, suggereren recente gegevens.

De dagelijkse Ethereum-netwerkkosten overtroffen die van het Bitcoin (BTC) -netwerk gedurende twee opeenvolgende dagen op 6 juni en 7 juni, blijkt uit gegevens van het marktanalysebedrijf Glassnode.

Volgens Glassnode bedroeg het totale bedrag aan vergoedingen dat op het Ethereum-netwerk werd uitgegeven op 6 juni $ 498.000, vergeleken met $ 308.000 van Bitcoin. De kloof bleef de volgende dag groter worden, in totaal $ 540.000 en $ 258.000 representatief.

Het “feepening”

Dit is de tweede keer dat Ethereum-netwerkkosten dit jaar hoger zijn dan Bitcoin’s. Op 12 maart was er een plotselinge piek in de netwerkkosten van Ethereum, die in totaal bijna $ 800.000 bedroeg, wat het bedrag dat Bitcoin-gebruikers op dezelfde dag betaalden, aanzienlijk overschreed. Het Ethereum-netwerk ondervond destijds grote congestie, waardoor gebruikers waarschijnlijk meer kosten moesten betalen voor hun transacties. Ethereum kopen wordt tegenwoordig onbetaalbaar.

Deze keer lijken de redenen achter wat Twitter-commentatoren de ‘feepeninig’ noemen vergelijkbaar.

Ten eerste is de mempool van Bitcoin onlangs gewist als gevolg van de laatste moeilijkheidsaanpassing, die op donderdag plaatsvond. Het gebrek aan lopende transacties heeft de transactiekosten op het netwerk sterk verlaagd, die zijn gedaald tot $ 1. Ter vergelijking: op 20 mei kan een gemiddelde Bitcoin-transactie tot $ 6,6 kosten vanwege de halvering van het netwerk.

De mempool van Ethereum is momenteel verstopt en er zijn meer dan 103.000 transacties in behandeling, wat gedeeltelijk de laatste cijfers voor netwerkkosten verklaart. Bovendien heeft de waarde van stablecoin-overdracht dit jaar nieuwe records behaald, wat suggereert dat stablecoins – waarvan de meeste, zoals Tether (USDT), Paxos (PAX) en USD Coin (USDC), opereren op het Ethereum-netwerk – enorm hebben bijgedragen aan het netwerk werkzaamheid.

Ethereum 2.0 zal schaalbaarheidsproblemen aanpakken

Ethereum-ontwikkelaars proberen het schaalbaarheidsprobleem aan te pakken in de komende Ethereum 2.0-upgrade, die ergens in juli gepland staat.

In het bijzonder zal het netwerk overgaan op een Proof-of-Stake of PoS-consensus – wat betekent dat bezitters van activa, stakers genaamd, verantwoordelijk zullen zijn voor netwerkvalidatie in plaats van mijnwerkers. Vreemd genoeg heeft een anonieme gebruiker vorige week een ETH 2.0-schaaloplossing op Medium laten vallen. Zo wordt cryptocurrencies voordelig gemaakt.